Szobanövény: Légtisztító növények

A légtisztító növények nem csak a jelenlegi botanikus trend részét képezik, de életminőségét is javítják otthonában! Ezek a különleges szobanövények eltávolítják otthonának levegőjéből a káros anyagokat, és egészséges oxigént termelnek. Ezen kívül hozzájárulnak a megfelelő páratartalom fenntartásához. Ez azt jelenti, hogy ezek a növények hosszú távon jót tesznek az egészségének és a koncentrációját is segítik. Kínálatunk legnépszerűbb légtisztító növényei a Spathiphyllum (vitorlavirág), a Nephrolepis (kardpáfrány) és a Hedera (borostyán). A borostyánt természetesen beltéri növényként és kerti növényként egyaránt használhatja.

Spathiphyllum

A Spathiphyllum (vitorlavirág) nagyon népszerű selymes, zöld leveleinek és díszes fehér virágainak (murvaleveleinek) köszönhetően. Dél-Amerika trópusi erdeiből származik, gondozása egyszerű és légtisztító hatással rendelkezik. Ennek a szobanövénynek a levelei lekókadnak, ha a növény nem jut elég nedvességhez, de öntözés után néhány órával újra magukhoz térnek! A Spathiphyllum a világos, de nem közvetlen napfényen lévő helyet kedveli.

Nephrolepis

Egy másik légtisztító növényünk, a Nephrolepis (kardpáfrány) gyönyörű levélzettel rendelkezik. A páfrány számos különböző típusa megtalálható a Földön a növény devon kori (400-350 millió évvel ezelőtti) megjelenése óta. A Nephrolepis a világ számos pontján megtalálható a trópusi esőerdőkben. A növény nagyon jól érzi magát bármilyen helyen, ahol nem kap túl sok napfényt. A bokorszerű páfrány tollas leveleivel az egyik leghatékonyabb légtisztító növény otthona számára.

Hedera

A légtisztító növények igazi örökzöld tagja a Hedera (borostyán). A borostyán számos méretben és színben megtalálható. Levelei lehetnek akár erőteljes zöld színűek, akár színes és márvány hatásúak. A légtisztító növény természetes élőhelyén, Ázsiában, Európában és Észak-Afrikában a sziklákon és fákon nő. A Hedera magassága akár a 25–30 métert is elérheti. A Hedera alkalmazható futó növényként egy „zöld” falra a beltéren vagy akár függő növényként is. A Hedera a hűvös, világos, de a közvetlen napfénytől védett helyet kedveli. A világosabb leveleknek több, a sötétzöldebb leveleknek kevesebb fényre van szüksége. Kültéren a Hedera tökéletesen növekszik a kerítésen vagy egy üres falon. A növény megtapad a támasztékául szolgáló szerkezeten, és addig növekszik, amíg olyan hely áll rendelkezésére, amibe „kapaszkodhat”. A Hedera ezt követően virágzásnak indul.

A NASA kutatja a „légtisztító növényeket”

A NASA Clean Air Study levegőtisztasággal kapcsolatos kutatás számos légtisztító növényt vizsgált. A NASA javaslata szerint 10 négyzetméterenként legalább egy szobanövényre (15–20 cm-es cserépmérettel) van szükség a kívánt hatás eléréséhez. A virágföld mennyisége szintén fontos szempont, mert a földben lévő mikroorganizmusok elszívják a levegőben található szennyező részecskéket. A légtisztító növények alkalmazása nem csak otthonunkban, hanem az irodában és az iskolai osztálytermekben is javasolt.

 

Kosár

×

Product title

1 x 30 Ft

Részösszeg

Ellenőrzés