Legyen Ön a kertész!

Nem ért hozzá? Kedvenc időtöltése, amikor egész nap a kertben tevékenykedhet? Akkor biztosan élvezni fogja saját kertjének kialakítását. Az is előfordulhat, hogy kedve támad teljesen átalakítani a kertjét. Mi szívesen segítünk ebben. Szerezzen be néhány csodaszép növényt és virágot, és kezdje el kialakítani a kertjét. De hogyan kell például gyepszőnyeget teríteni? És hogyan ültetheti át az évelőket? Itt minden fontos tudnivalót elolvashat.

A kerti munkák első lépései

Amint előbújnak a nap első sugarai, mindenki kiszabadul a kertbe. Itt az ideje, hogy mindent előkészítsünk a tavaszra és a nyárra. Először is egy alapos takarítást javasolunk. Még vannak egynyári növényei és virághagymái a kertben? Akkor először ezeket szedje ki.

Megtisztította a kertjét? Akkor ideje nekigyürkőzni a munkának!

Kerttervezés

Mielőtt elkezdené az ültetést a kertben, érdemes lehet felvázolni egy tervet, hogy mit hova szeretne ültetni. Jó tudni, mennyi hellyel rendelkezik, és hogyan szeretné megtölteni, illetve szeretne-e gyeptakarót. Ezt követően döntse el, hogyan szeretné elosztani a növényeket, fákat és/vagy virágokat a virághagymákkal. Ezt hívjuk kerttervezésnek. A kerttervezés segít, hogy be tudja szerezni mindazt, amire a kertjéhez szüksége lehet. Szeretne megtekinteni egy kerttervet? Olvassa el kerttervezésről szóló cikkünket. Kertterve alapján mindent megrendelhet tőlünk, amire szüksége van. A választott termékeket gyorsan, kényelmesen házhoz szállítjuk Önnek.

Fák, cserjék és évelők ültetése és átültetése

A fák, cserjék és évelők adják a kert szívét-lelkét. Több éven át ékesítik bájos színeikkel és formáikkal, tehát a kert hangsúlyos részének tekintendők. Válassza ki kedvenc fáit, cserjéit és évelőit, és helyezze őket a kert kiemelt pontjaira. Ha úgy dönt, változtat a kertje elrendezésén, át is ültetheti ezeket a növényeket. Ez a munka némi odafigyelést igényel.

Mivel egyre több fát, cserjét és évelőt nevelnek cserepekben, ezek egész évben ültethetők. A talaj sosem válhat fagyossá, mert ez megöli a gyökereket. Azok a növények, amelyek szabad földben növekszenek, a nyugalmi időszakban szüretelhetők, és október és március között ültethetők el. Ez különösen a nagy méretű fákra és sövényekre vonatkozik.

Fák, cserjék és évelők átültetésekor szintén az október és március közötti időszak az irányadó. A növények ilyenkor nyugalmi állapotban vannak, és lehullatták a leveleiket. Azok a növények – különösen a fák –, amelyek régóta vannak ugyanazon a helyen, nem ültethetők át. A túlélési esélyük igen csekély. Átültetéskor kulcsfontosságú, hogy a gyökerek a lehető legnagyobb épségben maradjanak. Az átültetéshez a kora reggel vagy a késő este az ideális időszak, mert ilyenkor nem vagy nem annyira folynak ki a nedvek. Emellett azt tanácsoljuk, hogy a műveletet felhős napon végezze el, hogy a gyökereket ne károsítsa a napfény.

Az alábbi lépéseket kövesse, amikor fákat, cserjéket és évelőket ültet vagy ültet át:

  1. A növény átültetésére való előkészületként körben ásson egy árkot kb. 40 cm-re a tőtől (lehetőleg egy hónappal előre). Ez lehetővé teszi, hogy a gyökérgumó új gyökereket növesszen az ásás során sérült gyökerek helyett. Ezekre a gyökerekre az új helyhez való kapaszkodás és a tápanyagok felszívása érdekében van szükség.
  2. Ássa ki a gyökérgumót, de legyen óvatos, hogy a lehető legkevesebb gyökér sérüljön. A gyökérgumó védelme érdekében bugyolálja azt be egy textilbe.

Az új vagy az átültetett gyökérgumó elültetése:

  1. Ásson egy a gyökérgumónál nagyobb mélyedést az új helyre a növény számára. A talajt mindenképpen lazítsa meg a mélyedés alján.
  2. A mélyedést félig töltse meg új virágfölddel, hogy tápanyagokat juttasson a talajba.
  3. Helyezze a gyökérgumót a mélyedésbe úgy, hogy a teteje éppen a felszín alatt legyen. Megjegyzés: A gyökérgumó a talajfelszín fölött kiszáradhat.
  4. Erősen nyomkodja le a talajt a gyökerek körül, hogy a gyökerek érintkezzenek a talajjal.
  5. Bőségesen öntözze meg a növényt. Ez több szempontból fontos. Először is, a víz kiszorítja a gyökerek körül keletkező levegőt a talajban. Másodszor, a növénynek jólesik majd egy kis frissítő az „utazás” után.

A virághagymák színt visznek a kertjébe

Amikor átrendezi a kertjét, ne hagyja figyelmen kívül azokat a virághagymákat, amelyek már a talajban vannak. Természetesen már ősszel el kellett terveznie a tavasszal virágzó virághagymákat. Magától értetődik, hogy nyáron e tavaszi virágokon, a fákon, cserjéken és évelőkön túlmenően még több színre vágyik. Töltse meg a szegélyeknél lévő hézagokat nyáron virágzó hagymákkal. Már a szegélyek is megteltek? Akkor a virághagymákat cserepekbe is ültetheti. A Bakker.com oldalon virághagymacsomagokat talál a szegélyekhez vagy virágcserepekbe. Kertjének bájos színeket kölcsönözhet a nyárra. Szeretne többet megtudni a különféle virághagymákról és arról, hogyan a legjobb elültetni őket? Nézze meg weboldalunkon a virághagymákra vonatkozó oldalt.

Tipp: Vannak olyan virághagymák, amelyek tavasszal nyílnak, és vannak olyanok, amelyek nyáron, ezért figyeljen oda, hogy melyik típusú virághagymát vásárolja meg.

Terítse le saját gyepszőnyegét

Csupán dísznek szeretné a gyepet? Vagy egy mini-futballpályára vágyik a kertjében? Ezek a döntések igen fontosak, amikor kiválasztja a növényeket a gyephez és leteríti a gyepet.

Ha gyepterítésről van szó, magok elvetése vagy gyeptégla leterítése közül tud választani. Mindegy, hogy melyik ültetési mód mellett dönt, a megfelelő előkészületek elengedhetetlenek. Először is, a talajban nem lehet semmilyen növény, tönk vagy gyökér. A köveket vagy más kemény tárgyakat szintén el kell távolítani a talajból. Akkor fontos, hogy jól meglazítsa a talajt. Másodszor pedig egy új rétegnyi gyeptalajt kell elterítenie a meglazított talajon. Ezzel elegendő tápanyagot biztosít majd a fű egészséges növekedéséhez. Végül pedig ügyeljen rá, hogy a talaj egyenletes legyen. Ez majd tetszetős, gondozott gyepet fog eredményezni.

Amint végzett az előkészületekkel, folytassa az ültetést vagy a gyepterítést. Ha magról ülteti a gyepet, fontos, hogy megfelelő fűmagot használjon. Ismét vegye fontolóra a gyep által betöltendő funkciót és azt, hogy mennyi napfényt fog kapni. A fűmagokat keverheti is. A fűmagok elvetésének legideálisabb időszaka az április-május. A fűmagot kézzel is terítheti. Először gondosan olvassa el a csomagoláson lévő információt, hogy megtudja, mennyi magra van szükség négyzetméterenként a szép gyephez. Ha egy hengerrel óvatosan végigmegy a magokon, azzal megakadályozza, hogy a magokat elfújja a szél, és egyúttal a csírázást is felgyorsítja.

Tipp: Hagyja, hogy fény érje a magokat, és ne fedje be őket talajjal. A fűmag fényben csírázik.

Nagyjából két hét után a fűmag gyökeret ereszt és növekedésnek indul. Néhány hónapba beletelik, mire sűrű gyep válik belőle.

A Bakker.com oldalon különleges fűmagkeveréket kínálunk a hibátlan gyep kialakításához. Ennek segítségével magról ültetheti a gyepet, vagy helyreállíthatja azt. A Bakker.com fűmagot műtrágyával keverjük, hogy a fű még gyorsabban nőjön, jobban bírja az aszályos időszakokat, és ne kezdjen el annyira gazosodni.  

Gyorsabb, de költségesebb megoldás a gyeptégla leterítése. Ez használatra kész gyeptekercsként vagy gyepszőnyegként kapható. A kert előkészítését követően fektesse olyan közel egymáshoz a gyeptéglasávokat, hogy a széleik fedjék egymást. A gyeptéglasávok kiterítése után fontos, hogy ezek úgy legyenek kitekerve, hogy szorosan tapadjanak egymáshoz és a talajhoz. A fennmaradó üres részeket alaposan töltse meg földdel és vízzel. Azt javasoljuk, hogy néhány hétig még ne lépjen a fűre, hogy az egészségesen tudjon növekedni. Ezt követően máris élvezheti az új gyepet!

A gyep elültetése vagy terítése után gondoskodjon arról, hogy az elegendő vízhez jusson. Szükség esetén locsolja. Természetesen arra is ügyeljen, hogy a fű ne nőjön túl nagyra. Ebben az esetben szükség lesz a fűnyírásra. A gyepkarbantartásra szolgáló termékkínálatunkban mindent megtalál a gyepterítéshez és -gondozáshoz.

 

 

Szeretne többet megtudni a különböző gyeptípusokról, és arról, milyen növény illik hozzájuk a legjobban? Olvassa el cikkünket: Fű, gyep és gyepként használt talajtakarók.

Tegye kertjét maradéktalanul tökéletessé

Válasszon kerti kiegészítőink közül kertje teljessé tételéhez. Szerezzen be például egy esővízgyűjtő hordót a kertbe, hogy összegyűjtse az esővizet. Így a száraz napokon is esővízzel tudja öntözni szegélyeit, cserépbe ültetett virágait és gyepét. A Bakker.com oldalon 50 literestől 100 literes kapacitású esővízgyűjtő hordók közül választhat. Végezetül gondoljon a meleg, nyári estéken szükséges világításra is. Széles választékunk van kültéri lámpákból, melyek este hangulatossá teszik kertjét. Ily módon mesés, új kertjében nemcsak nappal, de éjjel is gyönyörködni tud.

Kosár

×

Product title

1 x 30 Ft

Részösszeg

Ellenőrzés