Kúszónövények ültetése és ápolása

A kúszónövényekkel úgy teheti szebbé kertjét, hogy közben nem vesz igénybe sok földterületet. Ezek a növények színt és sokoldalúságot kölcsönöznek a külső falaknak, a kerítéseknek és pergoláknak. Először válassza ki a helyet, mielőtt élvezné a növények pompáját. Hogyan kell tulajdonképpen ültetni a kúszónövényeket? Mi a fontos a kúszónövények ápolása szempontjából? Olvasson tovább és tudjon meg többet a kúszónövényekről.

Kúszónövény vagy futónövény

Tudta, hogy maguk a kúszónövények is tartást keresnek a falon vagy a kerítésen? Néhány kúszónövénynek kezdetben segítségre van szüksége a felfelé vezető út megtalálásában. Ezeket nevezzük futónövényeknek. A futónövényekre jó példa a futórózsa. A futónövények nem tudnak saját maguk megkapaszkodni, azért állványra, gézre vagy ívre szükségük ahhoz, hogy a megfelelő irányba tereljük őket. A támasztóknak köszönhetően az új hajtások növekedése is irányítható. Így Ön irányítja a dolgokat.

Ezzel szemben a kúszónövények saját maguk kapaszkodnak a falakra, kerítésekre vagy a pergolára. A borostyán például a kapaszkodógyökereit használja a felfelé kúszáshoz. A kapaszkodógyökereknek köszönhetően a borostyán rátapad a falra, kerítésre vagy pergolára. Ezek a gyökerek elég erősek ahhoz, hogy a szélnek is ellenálljanak. A borostyán télálló növény, ennek ellenére nagyon jól viseli a napot is, aminek köszönhetően több éven keresztül gyönyörködhet benne. Egy másik kúszónövény az iszalag (klematisz), amely a tekerődző levélnyelével kapaszkodik. Ha szeretné a virágzó kúszónövényét falazatra futtatni, akkor a növénynek mászókára van szüksége. Szeretné az iszalagot pergolára futtatni? Akkor vonja be gézzel a pergola oszlopait. Az iszalag körbetekerődzik a géz körül, hogy felfelé jusson.

Mindezeket a kúszó- és futónövényeket megtalálja a bakker.com weboldalon a „Kúszónövények“ menü alatt. Fedezze fel most fut kúszónövényeink átfogó kínálatát.


Hogyan kell ültetni a kúszónövényeket?

Most már tudja, hogy nagy különbség van a kúszó- és futónövények önkapaszkodó képességében. Ezért minden ültetés előtt válassza ki a megfelelő helyet. Majd kezdődhet is az ültetés. Lentebb megismerkedhet az egyes lépésekkel:

  1. találja meg kúszó- vagy futónövényei számára az optimális helyet. Ennek során vegye figyelembe a megfelelő futtatóanyagot és azt a napfényadagot, amelyre a növénynek az optimális növekedéshez szüksége van. A borostyán például nem futtatható vakolt falra.
  2. Rögzítse a rögzítőelemet a kerítésre, a falra vagy a pergolára. A futónövényeknél és néhány kúszónövénynél a rögzítőelem nélkülözhetetlen a növény optimális növekedéséhez. Ügyeljen arra, hogy a rögzítőelem megfelelően legyen rögzítve.
  3. Ásson egy kb. 20 – 25 centiméteres nagy lyukat a rögzítőelem számára.
  4. Gondoskodjon arról, hogy a növény földlabdája megfelelően nedves legyen és helyezze be azt lyukba úgy, hogy megfelelő magasságban legyen és állítsa ferdén a rögzítőelemhez. A növény pontos elültetéséről tájékozódjon a weboldalunk megfelelő termékinformációjánál. Azt javasoljuk, hogy a növény elültetése előtt tájékozódjon.
    Kúszónövények esetében például a gyökereket közvetlenül a felszín alá kell ültetni, míg más növényeknél a gyökerek több napfényt igényelnek.
  5. A lyuk feltöltését követően friss virágfölddel vagy tápanyag hozzáadásával javítsa a föld minőségét. Oldja le az indát a tőről. Azoknál a kúszónövényeknél, amelyek több segítséget igényelnek a kapaszkodáshoz vagy futónövényeknél az indát a rögzítőelemre kell helyezni.
  6. Ezt követően öntözze meg a növényt.

Jó tudni: Előfordulhat, hogy a kúszónövényt magát árnyékos helyre kell ültetni, de a gyökereinek mégis napfényre van szükségük. A pontos eljárást az adott növény termékinformációja tartalmazza.

Hogyan kell ápolni a kúszónövényeket?

Most, hogy kiültette a kúszónövényt a földbe természetesen szeretné, hogy az optimálisan növekedjen és a megfelelő irányba nőjön. Ezért fontos, hogy a kúszónövényeket megfelelően kísérje. Szeretné, hogy a kúszónövény csak felfelé nőjön? Akkor vágja el a vízszintes hajtásokat és kösse fel a függőleges hajtásokat.

Ezen kívül fontos az is, hogy a kúszónövényeket rendszeresen nyírja meg. Egyes kúszónövények addig nőnek, amíg már nincs mire támaszkodniuk. Ilyenkor a kerítésről előrefelé nőhetnek. A kúszónövény megnyírásának legjobb időpontja kora tavasz.

Kosár

×

Product title

1 x 30 Ft

Részösszeg

Ellenőrzés