Készen áll a kertje a tavaszi növényekre?

Egy kicsit még talán hűvös van a kerti munkákhoz, de amint a nap első sugarai előbújnak, lelkesen sietünk a szabadba. Ön is biztosan szereti, ha nem akkor kell nekilátni eltakarítani a tavalyi év romjait, amikor végre elérkezik az ültetés ideje. Lásson neki most! A tavasz beköszöntével pedig elég lesz a kertészkedéssel foglalkoznia.

Mit tehet annak érdekében, hogy kertje készen álljon a tavaszra? Ebben a cikkben mindent megtalál, hogy felkészülten várhassa a tavaszt.

Mi maradjon a kertjében?

Mielőtt nekilátna felásni a kertjét és mindent kihúzgálni belőle, nem árt tudni, mit hagyhat a talajban. Először is ügyeljen a tavaszi virágzású növényekre. Ezeket a hagymákat még ősszel ültette el, és most éppen lassan növekednek, hogy tavasszal virágba borulhassanak. A fejlődő virághagymákat természetesen nem szabad bolygatni. Ügyeljen rá, hogy ne lépjen a talajra ott, ahova a virághagymákat ültette, és vigyázzon, nehogy elpusztítsa azokat az ásóval. Kertje beültetett részét még mindig avarlevelek takarják? Óvatosan távolítsa el azokat. A levelek felfogják a napfényt, amire a növekvő virághagymáknak szüksége van.

Az évelő növények maradhatnak. Ezek egy év után virágoznak. Külön előny, hogy erősebben térnek vissza, mint a tavalyi évben. Minden évelőnket legalább egy évig erősítjük, így az ültetésüktől számított néhány hónapon belül már látható eredményeket produkálhatnak. Bazsarózsáinkat még ennél is tovább erősítjük, ennek következtében pedig különösen nagy virágokat produkálnak. Ezért kertje rendbe tételekor fontos, hogy ezeket a növényeket ne bántsa.

Mit távolítsak el a kertemből?

Az évelő növények maradhatnak a kertben, ám fontos levágni az öreg, elhalt részeket. Ellenőrizheti azt is, nem nőttek-e az évelők gyökérlabdái túl nagyra. Ha igen, ássa ki a gyökérlabdát, és válassza szét. Távolítsa el az elhalt részeket, és ültesse vissza az egészségeseket.

A több évig is élő évelő növények mellett évelő virághagymák és növények is lehetnek a kertben. Ezek a hagymák vagy gumók csak egyszer bukkannak a talaj fölé, és minden tápanyagukat elhasználják egyetlen virágzási szezonban. Hogy helyet csináljon az új nyári virághagymáknak, el kell távolítania a már elvirágzott nyári hagymákat és gumókat. Ha a talaj nagyon nedves, ajánlott időben felásni a hagymákat, máskülönben rothadásnak indulhatnak. Az évelő hagymákhoz hasonlóan az évelő növényeknek is csak egyetlen virágzási időszakuk van. Ez gyakran egy hosszabb virágzást jelent. A virágzás szakasza után távolítsa el a növényeket, hogy helyet csináljon az új növényeknek és hagymáknak. Ajánlott mindezt a fagyos idő beállta előtt megtenni, máskülönben a gyökerek rothadásnak indulhatnak. Az évelőket könnyű eltávolítani: a fagy beköszönte előtt húzza ki azokat a száruknál fogva. A fagyos időszak után ajánlott felásni a gyökereket.

Metszésből lesz a virágzás

Egy holland mondás szerint „snoeien doet bloeien”, azaz „metszésből lesz a virágzás”. A növényeket, fákat és bokrokat azért metsszük meg, hogy tovább éljenek, egészségesebbek maradjanak és több virágot hozzanak. A legtöbb nyári virágzású növényt tavasszal, a virágzásuk előtt kell megmetszeni. Ez az időszak általában februártól áprilisig tart.

Mire van szükségem a kert rendbe tételéhez?

Praktikus, ha van kéznél néhány kerti szerszám, hogy felkészülten vághasson neki a kert rendbetételének. Az alábbiakban találja a szerintünk nélkülözhetetlen eszközöket kertje gyors és hatékony ráncba szedéséhez.

  1. A kertészkesztyűk segítenek keze tisztaságának megóvásában. A csúszásgátlófunkciójuknak köszönhetően megfelelő fogást is biztosítanak, hogy a kerti szerszámok ne csússzanak ki a kezéből.
  2. Az ültetőkanállal az ásás gyerekjáték. Ügyeljen rá, hogy ne sértse meg a virághagymákat vagy a gyökereket a túl erős ásással.
  3. A metszési szezon számos növény, fa és bokor esetében februárban/márciusban indul. Egyszerű metszőollót választ? Vagy automata sövényvágóra van szüksége? A metszéshez mindent megtalál a Bakker.com oldalon.
  4. A kertben lévő gödrök feltöltésére és a talaj felfrissítésére szerezzen be speciális virágföldet. Így biztos lehet afelől, hogy minden virághagyma, gumó és gyökér szépen be lesz takarva és hozzájut a megfelelő tápanyagokhoz.
  5. Egy gereblye kiváló eszköz a levelek összehúzására. Egyszerűen, különösebben megerőltető munka nélkül eltávolíthat mindent a talajról.
  6. A legutolsó profi tipp pedig az, hogy mindig legyen kéznél elegendő szemeteszsák. Ránézésre talán úgy tűnhet, nem lesz sok kerti hulladéka, ám több mindent fog eltávolítani a kertjéből, mint azt gondolná. Szeretne segíteni a természetnek? A kerti hulladékot mindig a komposztálóba dobja!

Rendbe tette a kertet... mi a következő lépés?

Amint rendbe tette kertjét és megszabadította az évelő növények gyökereitől, és a tavaszi virágzású növényeit lefedte, kertje készen áll a tavaszra. Most már nekiláthat, hogy növényeinek és fáinak, valamint tavaszi virághagymáinak helyet találjon. Amint a talaj fagymentes, nekikezdhet a tavaszi virághagymák ültetésének. Ezeket a virághagymákat tavasszal kell elültetni, hogy ősszel előbújjanak. Ajánlott végiggondolni, milyen virághagymákat szeretne ültetni, hol lesz a helyük, mekkora helyet kíván velük feltölteni, és hány darabra lesz ehhez szüksége. Olvassa el a tavaszi virághagymákról szóló cikkünket.

Tipp: Szeretné (részben) átalakítani a kertjét? Készítsen egy tervrajzot, hogy pontosan lássa, mi hova kerül majd, és könnyen dolgozhasson a színekkel és a magasságokkal. Következő cikkünket éppen erről írjuk. Kövesse figyelemmel csatornáinkat, hogy ötleteket meríthessen kertjéhez.

Kosár

×

Product title

1 x 30 Ft

Részösszeg

Ellenőrzés