Hol érdemes nekikezdeni a zöldségtermesztésnek?

A kertészkedés nem csupán örömet okoz, hanem pihentető is. Mi lehet annál jobb, mint eltölteni egy kellemes napot a kértben és közben bepiszkítani a kezét? Ez így tökéletes, különösen azért is, mert végül élvezheti a saját termesztésű gyümölcseit és zöldségeit! Hol érdemes nekikezdeni a zöldségtermesztésnek? A Bakker.com részletes zöldségtermesztési útmutatójával könnyen kialakíthatja a tökéletes konyhakertet.

Első lépés: A konyhakert helyének kiválasztása

Szokatlan lehet már azt megelőzően kiválasztani a zöldséges kert helyét, mielőtt még bármit is beszerzett volna az ahhoz szükséges dolgok közül. Mindazonáltal sokkal könnyebb eldönteni, mi kerüljön a konyhakertbe, ha már tudja azt, hogy hol lesz annak a helye. Inkább kisebb konyhakerttel szeretne kezdeni? Akkor próbálkozzon először a fűszernövényekkel. Szeretne most belemerülni? Először gondolja át, hogy szeretné-e a teljes kertjét gyümölcsök és zöldségek igazi paradicsomi kertjévé alakítani vagy először inkább egy kisebb kerttel kezdene, például egy növénytermesztő dobozzal az erkélyen. A konyhakert helyének és méretének kiválasztása után sokkal könnyebb eldönteni, hogy mit szeretne termeszteni.

Második lépés: A termeszteni kívánt növények kiválasztása

Miután kiválasztotta a konyhakert helyét gondolja át, milyen zöldségeket, fűszernövényeket és gyümölcsöket szeretne ott termeszteni. Válassza ki kedvenc növényét, azonban előtte vegye figyelembe, hogy annak mekkora helyre van szüksége, hogy a növény kiültethető-e a szabadba vagy cserépbe, ill. edénybe kell-e ültetni, valamint vegye számításba a vetési és betakarítási időt. Az egyes gyümölcsök és zöldségek vetési ideje nagyon eltérő lehet. Vannak, amelyeket tavasszal kell kiültetni, míg másokat nyáron.

Harmadik lépés: A szükséges szerszámok és eszközök beszerzése

Miután befejezte a zöldséges kert megtervezését, ideje elkezdni beszerezni a szükséges szerszámokat és eszközöket. Mi az, amire szükség van?

  1. Opcionálisan: a növénytermesztő doboz vagy zöldségágyás. Ha nem szeretne rögtön nagy zöldség- és gyümölcskert kialakításába belevágni, akkor kezdetnek tökéletesen megteszi a növénytermesztő doboz is. Ez a legjobb módszer a kis konyhakert létrehozásához.
  2. Gyomirtó szőnyeg. Könnyítse meg a lehető legjobban saját dolgát. A gyomfóliával vagy a gyomirtó szőnyeggel időt takaríthat meg. Kevesebb időt vesz igénybe a gyomtalanítás, és növényei növekedése zavartalan.
  3. Az ültetőföld használata nagyon fontos a növények egészsége és a sikeres konyhakert szempontjából. Azt javasoljuk, hogy használjon speciális konyhakerti ültetőföldet. Mintegy 100 napra elegendő tápanyagot tartalmaz, és segíti a növényei növekedését.
  4. Természetesen a legfontosabb a beszerzendők listáján a vetőmag. Válassza ki kedvenc gyümölcsei, zöldségei és fűszernövényei vetőmagjait.
  5. Minden olyan növény számára nagyon fontosak konyhakertben kialakított fóliaalagutak, amelyek nem ellenállóak a széllel és a hideg időjárással szemben. Ha a konyhakertjét egész évben kint a kertben szeretné tartani, akkor ez a fólialagút nagyon fontos.

Ugyancsak fontos a futtatókeret a zöldségek és gyümölcsök futtatására vagy a speciális rovarháló használata azért, hogy a kártevők ne tudják megtámadni a konyhakertet.

Negyedik lépés: Magok vetése beltérben

Néhány gyümölcsnek és zöldségnek, mint például a paradicsomnak és paprikának a kiültetés előtt valamennyi időt beltérben kell növekednie. A magok beltéri elvetésére a február és a március az ideális hónap. Vesse el a magokat egy kicsi, de masszív növénytermesztő dobozba vagy cserépbe, amelynek a tetején a szellőzés biztosítása érdekében lyukak vannak. Töltsön nyirkos ültetőföldet a növénytermesztő dobozba. Ügyeljen arra, hogy a föld ne legyen túl nedves, mivel az a magvak penészesedéséhez vezethet. Majd helyezze a növénytermesztő doboz egy napos helyre, és hagyja a növényt növekedni.

Ötödik lépés: Kültéri konyhakert

Ideje kimenni a kertbe! Hol érdemes nekikezdeni a zöldségtermesztésnek? További tudnivalók a vetőmag csomagolásán találhatók. Olvassa el alaposan a tudnivalókat azzal kapcsolatban, hogy mennyi helyet kell hagyni a növények között, majd ennek megfelelően ossza fel a növénytermesztő dobozt, a virágcserepet vagy az ágyásszegélyt. Néhány konyhakerti növény számára a kert hátsó része, mások számára a kert elülső része az ideális hely. Az elvetés előtt ellenőrizze, hogy megfelelően laza-e a talaj, és jól megöntözték-e. Ezután az ujjaival készítsen kis lyukakat (ügyeljen a lyukak közötti távolságra), és minden lyukba vessen néhány magot. Majd húzza rá óvatosan a földet a magokra, és locsolja meg azokat. Ne felejtse el táblákkal megjelölni a kiültetett növényeket! Így nem felejti el, hogy hová mit ültetett. Néhány nap elteltével látni fogja, ahogy a lyukakból az első hajtások kinőnek. Ha egy lyukból több növény is kinő, akkor húzza ki a legkisebbet. Így a növények nem nőnek egymásba. Innentől kezdve nincs más teendője, mint megvárni, hogy a növények növekedjenek. Legyen türelmes – csupán idő kérdése, hogy élvezhesse konyhakertje terméseit.

Szeretne belevágni egy saját konyhakert kialakításába? Tekintse meg külső veteményeskertjeink választékát.

 

Kosár

×

Product title

1 x 30 Ft

Részösszeg

Ellenőrzés