Hogyan ültessen virághagymát

Hogyan ültessen virághagymát

Kezdjük a jó hírrel: a virághagymák ültetése kifejezetten egyszerű feladat. Nem számít, ha korábban még soha nem csinált ilyet. Ráadásul nem csupán egyszerű, de szórakoztató is. Az alábbi tippekkel és trükkökkel pontosan megtanulhatja, hogyan és mikor ültesse el virághagymáit, attól függően, hogy tavasszal vagy nyáron virágoznak.

Tengernyi virág tavasszal? Ültesse el a hagymákat télen!

A legismertebb tavaszi virágzású virághagymákat a legendás Keukenhofban termesztik. Az először virágzó tavaszi virágok a hóvirág és a havasi sisakvirág. Ezt követően a botanikai változatok következnek: így hamarosan számíthat rá, hogy tulipánok, nárciszok és krókuszok színes kavalkádja bújik elő a földből és februártól egészen júniusig virít majd.

Mikor ültessen tavasszal virágzó hagymásokat?

A tavasszal virágzó virághagymákat legjobb, ha szeptember közepe és december vége között ülteti el. A legmegfelelőbb idő a növényeknek, ha a nappali hőmérséklet már 10 ° C alatt marad. Ekkor kellene a kertjét a szíve vágya szerint tele ültetnie. Ügyeljen arra, hogy a virághagymák mindenképpen a föld alatt legyenek még az első fagyok előtt, különben elfagyhatnak.

Mikor virágoznak a tavaszi virághagymák?

Az alábbiakban összefoglaljuk a tavaszi virághagymák virágzási periódusait:

Tavasszal virágzó hagymások ültetése 4 lépésben

 1. Ültesse el a virághagymákat szeptember közepe és december vége között. Fontos, hogy a nappali hőmérséklet már 10 ° C alatt maradjon.
 2. Ültesse a tavasszal virágzó hagymásokat napos helyre.
 3. Ásson egy tágasabb gödröt a nagyobb virághagymás csoportoknak, vagy kisebb különálló lyukakat az egyes hagymák, vagy kisebb csoportok ültetéséhez. A tavasszal virágzó hagymások egy cserépbe is elültethetők. Ügyeljen arra, hogy a virághagymák ne legyenek túl közel az edény falához, mert így egy erősebb fagy esetleg kárt tehet bennük. Töltse fel az ültetőedény alját tőzegporral, levelekkel vagy ágakkal. Ha kemény fagy közeleg, csomagolja az ültetőedényt buborékfóliába, vagy vigye olyan ideiglenes helyre, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a +10 ° C-ot.
 4. Ügyeljen arra, hogy elegendő vizet biztosítson a tavasszal virágzó hagymásoknak. Ez elengedhetetlen a virághagyma gyökérzetének fejlődéséhez. Ne érezze magát rosszul, amiért a virághagymák odakint töltik a telet; nekik a virágzáshoz szükségük van erre a hideg időre, ez pedig az ú.n. hideghatás. A hideg hatására ezek a hagymások egyfajta téli álomba merülnek, és csak akkor ébrednek fel ismét, amikor az időjárás már melegebbre fordul.

Szeszélyes virágmező vagy inkább némi rendezettség?

A virághagymák ültetésének legegyszerűbb módja az, ha véletlenszerűen eldobálja a virághagymák keverékét az egész kertben. Ilyenkor egyszerűen ott ülteti el őket, ahova estek, tavasszal pedig a meglepetés lesz az Ön jutalma, és egy szeszélyes virágmező, amelyet létrehozott! Ha Ön inkább a rendet és a struktúrát kedveli, válasszon egy színsémát, és ültessen különféle virágokat különféle színekben az egész kertben vagy cserepekben a teraszon.

A virághagymák kiválóan virágoznak fák és cserjék alatt, vagy akár a fűszálak között. Egyes virághagymák előszeretettel virágoznak az évelők között: különösen a díszhagymák és az elvadításra alkalmas hagymások. Az elvadítható hagymásoknak az az előnye, hogy minden évben maguktól újból előbújnak.

Virághagymák cserépben és ültetőedényekben

A virághagymák nagyszerűen érzik magukat cserepekben, ültetőedényekben, vagy akár faládákban is. Mindig ellenőrizze, hogy a virághagymáknak elegendő hely áll-e rendelkezésére a fejlődéshez, és hogy az ültetőedényen találhatóak-e vízelvezető nyílások. Helyezzen egy réteg cseréptörmeléket az ültetőedény aljára, és mindig használjon friss, cserepes virágoknak szánt virágföldet az ültetéshez.

Virághagymák ültetése: virághagyma-lasagne vagy -pizza?

Meglehet, hogy furcsán hangzik, de az egyfajta virághagymás lasagne vagy pizza készítése felettébb szórakoztató, és nem, ezeket nem szabad majd megennie!

Virághagyma-lasagne

Egyszerűen megfogalmazva ez az ültetési módszer nem más, mint a virághagymák rétegezése, mégpedig a virágzásuk sorrendjében. A virághagymákat az alábbiak szerint rendezze el: helyezze a legkésőbb virágzókat az edénye aljára, a legkorábban virágzókat pedig az edény tetejére. Megteheti ezt akár különféle virághagymákkal is. Az alábbiakban két példát mutatunk, hogy megkönnyítsük a dolgát:

Virághagyma lasagne 1
Felső réteg: Krókusz (Crocus)
Középső réteg: Jácint (Hyacinthus)
Alsó réteg: Tulipán (Tulipa)


Virághagyma lasagne 2
Felső réteg: Hóvirág (Galanthus)
Középső réteg: Nárcisz (Narcissus)
Alsó réteg: Tulipán (Tulipa)

Virághagymapizza

Virághagymapizza

A virághagymapizzák kerek korongok, amelyekben virághagymával töltött mélyedések találhatók. Ezt a módszert általában tulipánokkal követik, de bármilyen virághagyma elültethető így. A pizzatartó alakja lehetővé teszi a növények számára, hogy egy egyenletes körben növekedjenek.

A szezon végén a Bakker.com oldalain is rendelhet ilyen ültetésre kész virághagyma-lasagnet és pizzákat. Ezekkel igazán könnyű dolga lesz!

Tavaszi virághagyma ültetés = tengernyi virág egész nyáron!

Mikor ültessen nyáron virágzó hagymásokat?

Annak érdekében, hogy kertje, terasza vagy erkélye nyáron is csodaszép lehessen, ültessen virághagymákat áprilisban és májusban is. Elültetheti persze ezeket a nyáron virágzó hagymásokat már korábban is egy ültetőedénybe. Amennyiben várható még némi fagy, hozza be a virágcserepeket egy időre a lakásba.

Mikor virágoznak a nyári hagymások?

Ez attól függ, hogy mikor ültette el a hagymákat, de alább megosztjuk Önnel néhány növény jellemző virágzási periódusát:

 • Begónia: június, július, augusztus, szeptember, október
 • Liliom: június, július
 • Dália: július, augusztus, szeptember, október
 • Kardvirág: július, augusztus, szeptember

Nyáron virágzó hagymások ültetése 5 lépésben:

 1. Ültesse el a nyáron virágzó hagymásokat áprilisban és májusban.
 2. Ültesse a nyáron virágzó hagymásokat napos helyre.
 3. Ásson egy tágasabb gödröt, vagy válasszon egy nagyobb dézsát a nagyobb virághagymás csoportoknak, vagy kisebb különálló lyukakat az egyes hagymák, vagy kisebb csoportok ültetéséhez. Távolítson el minden gyomot vagy követ még az ültetés előtt.
 4. Óvatosan helyezze a virághagymákat a talajba. A legfontosabb dolog, amelyre emlékeznie kell, hogy a virághagymákat függőlegesen kell elültetni úgy, hogy a hegyes végük álljon felfelé. Ez nem vonatkozik a rendkívül kicsi virághagymákra. Egy jó hüvelykujjszabály szerint a virághagymákat kétszer olyan mélyre kell elültetni, mint amekkora a hagyma magassága. A virághagymák közötti távolság megtartásához kövesse a csomagoláson ajánlott ültetési távolságot.
  Figyelem! A dáliák és a begóniák ültetése eltér a fentiektől, ezeket ugyanis közvetlenül a talaj felszíne alá kell elültetni.
 1. Ügyeljen arra, hogy az elültetett virághagymák elegendő vizet kapjanak. Ez elengedhetetlen a virághagymák gyökérzetének fejlődéséhez. Ha a virághagymák ültetését követően néhány napon belül nem esik, adjon a hagymásoknak további vizet.

Tippek:

A dália Mexikóban őshonos, ami azt jelenti, hogy isten igazából napfényben virágzik igazán. Ez teszi tökéletes ágyásnövénnyé, és ezért érvényesül tökéletesen egy napos teraszon vagy erkélyen. Ön ültetőedényekbe ültetne dáliát? Válasszon ehhez egy tágas cserepet és bánjon bőkezűen a virágfölddel. A dália kifejezetten gyorsan fejlődő virág.

Figyelem: Ha virághagymákat vásárol, mindig ellenőrizze a csomagoláson a Holland Selection kiváló minőséget tanúsító védjegyét. Tudta Ön, hogy minden Bakker.com virághagymának megvan ez a tanúsítványa és az ezzel járó A-státusza? Ez azt jelenti, hogy minőségük, tisztaságuk, színük, méretük és egészségük a legmagasabb színvonalnak megfelelő. Tegyen egy próbát a Bakker.com virághagymáival! A Bakker.com 100% -os növekedési és virágzási garancia biztosít minden a választékában szereplő virághagymára. Rendeljen virághagymákat online, hogy frissen csomagolt virághagymákat kapjon, közvetlenül az Ön otthonába szállítva. A kiszállított virághagymák azonnal készen állnak az ültetésre.

Kosár

×

Product title

1 x 30 Ft

Részösszeg

Ellenőrzés