Gondozási tanácsok a gyönyörű pázsitért

Természetes, hogy tavasszal és nyáron egy szép pázsitban szeretne gyönyörködni. Néhány dolgot azonban meg kell tennie annak érdekében, hogy a gyep ismét tökéletes formában legyen. Nagyszerű, hogy ismét a kertben tevékenykedik, és újra harmóniába kerül a természettel. Nincs is jobb, mint egy fantasztikus végeredmény, egy szép zöld pázsit, amelyen a gyerekek újra játszhatnak. Néhány gyepgondozási tanáccsal szeretnénk segíteni a gyep megfelelő ápolásában. Így tovább élvezheti a zöld színeket kertjében.

Öntözőeszközök

Ha a zöld pázsitról van szó, tagadhatatlan, hogy ennek elérésében az öntözésnek kulcsfontosságú szerepe van. Fontos, hogy ezt az egész év során szem előtt tartsuk. Kánikula esetén gyakrabban kell permeteznie. Ez akár heti több alkalmat is jelenthet. Nedves időszakokban a gyep gyakran elegendő vizet szív magába az záporoknak köszönhetően. Ha pocsolyák jelennek meg a pázsiton, ellenőrizze, hogy megfelelő-e a vízelvezetés. Ha nem, akkor néhány helyen fúrjon lyukakat a pázsitba, hogy a víz el tudjon folyni.

Gyeplazítás

A gyeplazítás, más néven gyepszellőztetés célja, hogy a fű gyökerei megfelelően szellőzzenek és növekedjenek. Gyeplazítás során egy keményebb réteg kerti hulladékot (többnyire mohát) távolítunk el a gyepből. Ehhez lombseprűt vagy gyeplazítót használjunk. A lombseprűt fogakkal lefelé helyezzük a gyepre, és előre-hátra mozgassuk a talajon a moharéteg halomba gyűjtéséhez. Ne fejtsen ki túl nagy erőt, mert azzal megsérülhetnek a gyökerek. Ezt a műveletet évente egyszer – tavasszal vagy ősszel – kell elvégezni. A lombseprűt megtalálja a kerti eszközeink között. A gyeplazítás célja, hogy több helyet biztosítsunk a gyökereknek a növekedéshez és a szellőzéshez, egyúttal pedig jobb vízelvezetésről is gondoskodjunk.

A gyeplazítás mellett jó ötlet, ha azonnal eltávolítjuk a gazt is. Ezt az egész év során, folyamatosan kell végezni, amint kibújik a gaz a földből. A gyomkiszedő segítségével ez a munka gyorsan és könnyen elvégezhető. Ha gyomkiszedőt használ, nem kell térdre ereszkednie és a talajba ásnia.

Vetés

Előfordulhat, hogy a pázsit egyes területei csupasszá válnak, vagy más területekhez képest rosszabbul néznek ki. Ebben az esetben ideje egy kis helyreállítási munkát végezni. Vesse be a csupasz vagy barna foltokat új fűmaggal. A csupasz foltok néhány héten belül eltűnnek. A magok megfelelő csírázásának elősegítése érdekében óvatosan végig is mehet a frissen bevetett területen egy gyephengerrel, de közben ügyeljen a többi fűre. Ezt követően bőségesen öntözze meg a területet, és pár héten belül tökéletes gyepszőnyegben gyönyörködhet!

Trágyázás

Más növényekhez hasonlóan a pázsitnak is szüksége van ételre: vagyis trágyára! A trágyázásnak három fontos időszaka van. Először márciusban/áprilisban, amikor a fű a téli hónapok után kezd újra növekedni. Aztán júniusban vagy júliusban, hogy a fű a forró nyári hónapokban is erős maradjon. Végül pedig szeptemberben vagy októberben, a télre készülve. Jobb, ha organikus trágyát használ a trágyázáshoz. Ez nemcsak a fű növekedése szempontjából, hanem a talaj szerkezete és az ott élő mikroorganizmusok szempontjából is előnyösebb!

Fűnyírás

Pázsitja most már magasra nőtt – eljött az ideje a fűnyírásnak! Főként a nyári hónapokban (május és október között), nagyjából hetente egyszer kell majd nyírnia a füvet, hogy az rendezett maradjon. Természetesen eldöntheti, hogy milyen rövidre szeretné nyírni a füvet. Általában a fűszálak mintegy felét távolítjuk el, legfeljebb 5 cm-es magasságig. Ha nagyon meleg van, azt javasoljuk, hogy hagyja egy kicsit tovább nőni a füvet. A füvet lehetőleg mindig más irányba nyírja, hogy a fűszálak ne ugyanabba az irányba nézzenek. Tegye rendezetté pázsitját úgy, hogy a fűnyíróval nem megközelíthető széleken metszőollót használ.

További tippek:

  1. Terítsen szét meszet a pázsiton. A mész fokozza a talaj savasságát, így lehetővé teszi a fű számára, hogy felvegye a talajban lévő tápanyagokat. Általában tavasszal szokás meszet teríteni. A terítendő mész mennyisége az adott talaj savasságától függ. Egy vizsgálat segítségével kiderítheti a talaj pH-értékét.
  2. Mindig tiszta, éles kerti eszközöket használjon fűnyíráshoz vagy gyeplazításhoz. Ezáltal megakadályozhatja, hogy betegségek jussanak be a talajba.
  3. Betegségek vagy kártevők támadták meg a pázsitot? Ezt azonnal kezelni tudja természetes növényvédő szerekkel.
  4. Ne hagyjon dolgokat több napon át a pázsit ugyanazon pontján, különben kilapul a fű, és a gyepen csupasz vagy száraz foltok alakulnak ki.

Ezeknek a tanácsoknak a birtokában most már könnyedén elkezdheti önállóan gondozni a pázsitját – a Bakker.com csak besegít egy kicsit. Nézze meg gyepápoláshoz való termékkínálatunkat, hogy minden szükségeset beszerezhessen a gyönyörűen rendezett, zöld pázsit érdekében.

Kosár

×

Product title

1 x 30 Ft

Részösszeg

Ellenőrzés