Cserjék és virágzó cserjék metszése

Ahogy sok más kertrajongónak, Önnek is nehézséget okoz felmérni, hogy mikor érdemes megmetszeni a cserjéit? Ne aggódjon, mi segítünk! A metszési időszak számos tényezőn múlik, ilyen a cserje virágzási időszaka és a metszés célja. A metszés elősegíti a növekedést, amennyiben a megfelelő időben végzi. Mi segítünk megállapítani, hogy mikor a legjobb megmetszeni a cserjéit.

Tavasszal virágzó cserjék

A tavasszal (júniusig) virágzó cserjéket a virágzást követően azonnal meg lehet metszeni. Tehát egyes cserjéket tavasszal, míg másokat nyáron kell metszeni. Ami különösen fontos, az az, hogy a metszést közvetlenül virágzást követően végezze el. Ha a bimbókat nem vágják le őszig vagy télig, akkor tavasszal nem fognak új virágok nőni a bokron.

Tavasszal virágzó cserjék például a ribiszkefélék és az orgona.

Nyáron virágzó cserjék

A cserjéket főként a fagyok beállta után metszik meg. A fagyok utáni első időszak a tavasz, amikor a cserjék megmetszhetők. A nyáron vagy ősszel virágzó cserjéket tavasszal metszik meg. A cserjék idén kifejlődött ágai virágzanak. Ezeket hajtásoknak is hívjuk. A nyári/őszi virágzó növények ágai télen halvány színűek. Ezeket a cserjéket épp csak a talaj fölött kell megmetszeni, hogy a fiatal hajtások (leveles új szárak) virágozhassanak. Ez vonatkozik például a levendulára, a pillangócsalogató bokrokra, a bugás hortenziákra és néhány rózsafajtára. Megjegyzés: nem vonatkozik minden rózsára és hortenziára.

Örökzöld cserjék

Az örökzöld cserjék többsége nem igényel túlzott metszést. Az ilyen cserjéknél csak az elhalt, fás részeket kell levágni. Emellett érdemes a befelé növő ágakat, a túl messzire nyúló hajtásokat vagy a többi ágat/hajtást zavaró ágakat vagy hajtásokat is megmetszeni. Végezetül az elhalt vagy sérült hajtások is eltávolíthatók. Egészen az egészséges részekig vágja vissza ezeket. Örökzöld cserje például a magyal és a rododendron. Ha szeretné, az örökzöld rododendront és magyalt szintén alaposan megmetszheti. Ezek a cserjék a csupasz farésztől ismét hajtásokat hoznak.

 

Kosár

×

Product title

1 x 30 Ft

Részösszeg

Ellenőrzés