Az öt legnépszerűbb szobanövény kültérbe

Sokat üldögél odakint, ha meleg és napos az idő? Miért ne vinné magával a kedvenc szobanövényeit? A legtöbb szobanövény a trópusokról származik, így szereti a meleget. Ha szobanövényeit a teraszra vagy az erkélyre helyezi, akkor tényleg olyan hangulatot teremthet maga körül, mintha a dzsungelben lenne. Fontos azonban néhány dolgot figyelembe venni, ha kültérbe akarjuk áthelyezni a szobanövényeinket – ilyen például az időjárás, a tápanyag és a kártevők. Az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen fajta növényről van szó. Vannak olyan szobanövények, amelyek jól érzik magukat kültérben, de vannak olyanok is, amelyek nem. Csak Önnek kiválasztottuk azt az 5 legnépszerűbb szobanövényt, amelyben kültérben is gyönyörködhet.

 

1. Banánnövény

 

Ennek az egzotikus növénynek nagy, gyönyörű levelei vannak, és beltérben legjobban a napos és a félárnyékos helyeket kedveli. Ennek ellenére tegye védett helyre, amikor kültérbe helyezi át, mert a déli nap ereje túl forró lehet számára. A Bakker.com-on még virágcseréppel együtt kapható, banánillatú banánnövényt is talál. A dekoratív cserepekben kapható szobanövények kategóriában keresse.

2. Pálmaliliom – egy igazi cowboy

Ez a szívós növény, amely remekül igazodik a zord körülményekhez, az Egyesült Államok déli részéről és Mexikóból származik. Ezek a növények eredetileg sivatagi növények voltak, és most is vadnyugati érzéssel gazdagíthatják a kertjét. Ennek érdekében leginkább napos vagy félárnyékos helyre ültesse őket. Egy darabig víz nélkül is elvannak, de azért időnként ellenőrizze a talaj nedvességét.

3. Páfrányok

Lehet, hogy kertjében már található néhány a páfrányaink közül. A páfrányok beltérben és kültérben is tarthatók. A növények eredetileg trópusi és szubtrópusi térségekből származnak. Valódi dzsungelhangulatot teremtenek bel- és kültérben is. Kültérbe is áthelyezheti szobanövényként tartott páfrányát, amikor az időjárás már kellemessé válik, úgyhogy bátran tegye ki őket meleg napokon. A beltéri páfrányok a félárnyékot kedvelik, és nem szabad hagyni, hogy kiszáradjanak.

4. Kaktuszok és pozsgások

Ezek a növények hozzá vannak szokva a napsütéshez és a száraz időhöz, úgyhogy bátran kiköltöztetheti őket a forró nyári napokon. Tegye őket napos vagy félárnyékos helyre, vagy pedig fedett helyre, amikor esik, mert a kaktuszok és a pozsgások nem szeretik, ha megáznak. Szeretik a száraz időjárást, de időnként vízre van szükségük.

5. Strelitzia

A papagájvirág vagy Strelitzia eredetileg Dél-Afrika trópusi térségeiből származik. Tehát szereti a napsütéses területeket. A nagy levelek kellemes, zöld színe a szobában vagy kültérben is fantasztikus hatást kelt. Öntözze a növényt bőségesen, különösen forró napokon.
Tipp: a Strelitziát egy banánnövénnyel társítva valódi esőerdő-hangulatot teremthet.

Szobanövények kiköltöztetése – milyen szempontokat vegyek figyelembe?

A szobanövények különösen érzékenyek a kültéri viszonyokra. A következőket vegye figyelembe, még az 5 legnépszerűbb növényünk esetében is:

1. Időjárá

Az időjárás jelentős hatással van a növények egészségére. A beltéri használatra szánt szobanövények különösen érzékenyek lehetnek bizonyos időjárási körülményekre. A szobanövények nem kedvelik a 15 fok alatti hőmérsékletet. A napi 15 és 25 fok közötti hőmérséklet ideális a szobanövények számára. Ha lehetséges, tegye őket árnyékba vagy félárnyékba. Számos szobanövény hozzá van szokva a közvetett napfényhez, a közvetlen napfény azonban kiszáríthatja őket. Szobanövényei nem bánják az időnkénti kellemes, friss záport. Csak arra ügyeljen, hogy a vízelvezetés mindig megfelelő legyen. Ellenkező esetben a növény „megfulladhat”, ha túl sok víz marad a cserépben.

2. Víz és tápanyag

A szobanövényeknek gyakrabban kell vízhez és tápanyaghoz jutniuk, ha a szabadban vannak. Különösen forró napokon kell külön figyelmet kell szentelni a szobanövényeknek. Ha a lakásban vannak, nagyjából hetente egyszer kell öntözni a szobanövényeket. Előfordulhat, hogy a növényeknek naponta egyszer lesz szükségük vízre, amikor kívül vannak. Ezért minden nap tapintással ellenőrizze, hogy a talaj még nedves-e. A növénynek kéthetente biztosítson tápanyagot. A trágyák erősebbé teszik a növényt, valamint növelik annak betegséggel és kártevőkkel szembeni immunitását.

3. Betegségek és kártevők

Szabadban a szobanövények jobban ki vannak téve a rovaroknak. Amint azt fentebb már említettük, a megfelelő tápanyag erősítheti a növény védekezőrendszerét. Ha a növény immunrendszere nem elég erős a kártevők vagy betegségek elleni küzdelemhez, használjon természetes növényvédő szereket. Nézze meg a betegségek és a kártevők elleni harchoz kínált termékválasztékunkat. Néhány naponta ellenőrizze a növényt, hogy nincsenek-e rajta rovarok. Mindig az a legjobb, ha a problémáknak már az elején útját álljuk.

Tegye teljessé a dzsungelhangulatot mind kültérben, mind beltérben.

Annak érdekében, hogy beltérben és kültérben egyaránt a dzsungelhangulat uralkodjon, szobanövényeit ültesse vesszőkosárba, kültéri virágcserép kisebb szobanövényeit pedig tegye egy felakasztható polcra. Kötél segítségével könnyedén felhelyezhet egy polcot a teraszon vagy az erkélyen. Egy magas virágcseréptartóval pedig még jobban ráirányíthatja a figyelmet szobanövényeire.

Kosár

×

Product title

1 x 30 Ft

Részösszeg

Ellenőrzés