A ház legkönnyebben ápolható élő zöldjei: a pozsgások

Nincs érzéke a növényekhez? Növényei általában rejtélyes módon elpusztulnak? Mégis szeretne egy kis zöldet vinni az otthonába? Akkor a pozsgások jelentik a megoldást a növények problémájára. A pozsgások eredetileg olyan helyen nőnek, ahol szélsőségesek a körülmények, például a sivatagban vagy sziklák között. Túlélőképességüket annak köszönhetik, hogy vizet tárolnak a leveleikben. Ha ezek a növények képesek a sivatagot is túlélni, akkor bizonyára önnél is otthonra találnak. Minden formában és méretben kaphatók, és néhány pozsgás még virágzik is! Válasszon hát olyan pozsgást, amely illik önhöz és a környezetéhez.

Ápolási tanácsok

Habár a pozsgások könnyen ápolhatók, és kevés odafigyelést igényelnek, néhány dolgot mégis figyelembe kell vennie. Alább felsorolunk néhány tanácsot amely elősegíti, hogy a pozsgása optimálisan virágozhasson:

  1. A pozsgások ápolásakor elkövetett leggyakoribb hiba a túlöntözés. A pozsgások nem szeretnek vízben állni. Ügyeljen hát arra, hogy ne maradjon tócsa a cserépben. Válasszon például

    lyukas aljú cserepet. A cserépbe helyezett növényt tegye egy (környezetbe illő) kaspóba. Így a víz nem áll meg a virágföldben, hanem távozik belőle.

  2. A pozsgás a túl kevés vizet sem kedveli. Időnként alaposan meglocsolhatja a pozsgást, pont úgy, ahogyan a sivatagban történik. Ezután ügyeljen arra, hogy a talaj alaposan megszáradjon, hogy ne maradjon vissza tócsa. Ha száraznak érzi a talajt, akkor adjon a növénynek egy kis vizet. Nyáron nagyjából hetente. Télen elég 10–14 naponta. Tipp: Nehezen tudja megbecsülni a helyes vízmennyiséget? Akkor szerezzen be egy Elho vízadagolót. Ez mindig a kellő vízmennyiséget adja le.
  3. Sok pozsgás leginkább a tűző napot kedveli. Ezért tegye olyan helyre, ahol sok napfény éri. Azaz ne egy sötét szekrény mögé.
  4. Előzőleg gondolja át alaposan, kaspóba szeretné tenni a pozsgást. A pozsgások sok oxigént igényelnek, ezért célszerű nyitott kaspót választani.
  5. Válasszon megfelelő földet a pozsgásai számára. Legjobb a pozsgásokhoz és kaktuszokhoz való, speciális virágföld. Ezenfelül Pokon agyaggranulátummal a növények jobban nőnek és tartósabbak.

2020-ban divatos pozsgások

Növénytermesztőink és a divatdiktátorok szerint a következő pozsgások lesznek a legdivatosabbak 2020-ban.

  • Az aloé manapság talán a legismertebb pozsgás. A növény nedveit egyre több élelmiszerben használják. Tudta, hogy a nedv horzsolások és rovarcsípések ellen is hatásos?
  • Az amerikai kövirózsa remek pozsgás, amely különböző színekben kapható. A víztartalmú levelek virág hatását keltik, és nagyon dekoratívak minden helyiségben.
  • A pozsga egy Afrikából származó pozsgáscsalád. Ezeket a pozsgásokat pozsgafának vagy majomfának is nevezik. Ezekben a pozsgásokban az a nagyszerű, hogy minden lehetséges formában előfordulnak. A Crassula Tennelli levelei például csúcsosak és szerteágazóan nőnek, míg a Crassula ‘Hobbit’ csöves levelein piros petty látható. Keresse meg most az önhöz illő pozsgát.

Kosár

×

Product title

1 x 30 Ft

Részösszeg

Ellenőrzés