Ellenőrzőlista: Készítse fel kertjét, a télre!

Ellenőrzőlista: Készítse fel kertjét, a télre!

Kerti növények | 12 Április 2021

Ahogy csökken a hőmérséklet, egyre több időt tölt otthonában. Azonban most kell a kertet, a tornácot, a (tető)teraszt vagy erkélyt előkészíteni a télre. Gondoljon a kertjében élő növényekre és állatokra. Természetesen a tavakról szem feledkezhet meg a téli fagyok miatt. A Bakker téli ellenőrzőlistájával megbizonyosodhat arról, hogy az igazán hideg idő beállta előtt minden szükséges előkészületet megtett.Text

Téli felkészülés” ellenőrzőlista

1. Az utolsó ültetés a tél előtt

Az ősz remek lehetőséget biztosít a kertben töltött időre és a természet megismerésére. Az időszak tökéletes az olyan növények ültetésére, mint a rózsák, gyümölcsfák és cserjék. A fákat mindenképpen el kell ültetni a fagyok előtt. Így a gyökereknek és törzseknek lehetősége van megerősödni a tél beköszönte előtt. Tavasszal csak ámuldozni fog a csodás eredményektől. A fák tovább virágoznak és gyorsabban nőnek. A tavasszal virágzó hagymákat az első fagy előtt kell elültetni. Többek között a tulipánok, nárciszok és jácintok tartoznak a tavaszi virágok közé. Kombinálja kedvenc virágait a színpompás tavaszi látványért!

2. Metszés

Metszésre az egész év során szükség van, ez alól az ősz sem képez kivételt. Néhány növényt tél előtt meg kell metszeni, különben a növény elhalhat a dermesztő hideg miatt. Rendkívül fontos a rózsák, (gyümölcstermő) cserjék és fák metszése. Feltétlenül olvassa el a Bakker weboldalán, hogy mennyire kell visszametszeni a növényeket. Egyes cserjéket a földig vissza kell metszeni, míg mások megtarthatják az ágaikat. A virágzó növények ültetésekor ügyeljen az elszáradt virágok levágására.

3. A növények védelme a fagy ellen

Számos kerti növény és virághagyma érzékeny a hidegre. Ez azt jelenti, hogy védelmet igényelnek a fagyos időszakokban. Azokat a növényeket, amelyek nem képesek ellenállni a fagynak, lássa el egy védőburkolattal. A cserepes növények esetében tökéletes megoldás a buborékfólia. Emellett beviheti otthonába ezeket a virágcserepeket, hogy kellemes melegben vészeljék át a telet. Ennek köszönhetően hosszú ideig gyönyörködhet a szobanövényeiben. A talajba vagy a szegélybe ültetett évelőket buborékfóliával vagy védőburkolattal ellátni. Ezekhez a növényekhez használjon komposztot vagy trágya és tőzeg keverékét.

4. További öntözés és átültetés

Öntözze meg az újonnan ültetett növényeket, a sövényeket és a tűlevelűeket az első fagy előtt. Ez biztosítja, hogy elegendő vizük legyen, és ne fagyjanak keményre. Azok a növények, amelyek extra helyet igényelnek, most átültethetők. Minden cserje és évelő új helyre ültethető. A fák átültetése nem ajánlott. A törzs nehezen fog gyökeret verni az új helyen, ezért a fa túlélési esélye roppant alacsony. Mindig gondoskodjon az extra öntözésről az ültetést követően. Az átültetés jelentős erőfeszítést igényel a cserjék és évelők esetében. Füvesített kertje van? Lássa el a fű gyökereit extra oxigénnel apró lyukak ásásával a földbe. Ennek hatására jobban fog nőni a gyep tavasszal.

5. A kert rendezése

Senki sem szereti a gyomokat. Rontják az összképet, nem beszélve arról, hogy nem a legegyszerűbb feladatról van szó. Ezért a legjobb erre sort keríteni a tél beállta előtt. Így tavasszal nem kell annyit gyomlálnia. A lehullott leveleket különféle módokon használhatja. Mindenekelőtt szigetelő talajtakarító rétegként hagyhatja a kevésbé téltűrő növények számára. Egy másik lehetőség az, hogy a levelekből komposztot készít. Vagy készítsen gyönyörű dekorációkat otthonához, például őszi koszorút vagy más dísztárgyakat. Szóval használja fel a leveleket, ne végezzék a szemetesben!

6. Vízcsapok és tavak

A tavaknak mindig jelentős figyelmet igényelnek. A téli felkészülés nem okoz gondot, ha naprakész a karbantartással. Távolítsa el az úszó leveleket a tóból, és vágja vissza az összes növényt a tó partján. Ez megakadályozza a levelek rothadását a vízben. Annak elkerülése érdekében, hogy a levelek a tóba hulljanak, az ősz folyamán helyezzen hálót a tó fölé. Halak élnek a tavában? Amennyiben igen, győződjön meg arról, hogy a tó egy részén soha ne legyen jég. Ez biztosítja, hogy a halak elegendő oxigént kapjanak. Szeretné részletesen megtudni, hogyan kell felkészíteni a tavat a télre? Ebben az esetben vessen egy pillantást a Bakker tavakra vonatkozó téli ellenőrzőlistájára.

Ne felejtse el elzárni a kültéri csapokat, hogy megakadályozza a csövek fagyását vagy repedését. A csövekben lévő víz fagyás közben kitágul, ami a csövek repedését okozhatja.

Téli lények

A kertben élő állatok kellemes érzést keltenek, és hozzájárulnak, hogy valódi édenkertet alakítson ki. Télen menedéket kell nyújtania nekik. Ne vigye be őket otthonába, hanem alakítson ki nekik egyet a kertben. Például helyezzen el egy madárházat az egyik fán, vagy alakítson ki egy rovarhotelt a kültéri asztalok valamelyikén. Hagyjon kint olyan finomságokat a madaraknak és a mókusoknak, mint a magvak vagy egy kis szalonna.

Friss cikkek

Hogyan készítsünk saját szárított virágcsokrot?
A tíz leggyorsabb növekedésű kerti növény
Ajándék saját kezűleg: mesés csokrok és virágkompozíciók anyák napjára

Kosár

×

Product title

1 x 30 Ft

Részösszeg

Ellenőrzés

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Ceska Republika Ceska Republika
 4. Deutschland Deutschland
 5. France France
 6. Italia Italia
 7. Magyarország Magyarország
 8. Nederland Nederland
 9. Österreich Österreich
 10. România România
 11. Schweiz Schweiz
 12. Suisse Suisse
 13. United Kingdom United Kingdom